Forum Suzuki Swift Polska


na zimnym zła praca silnika

na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 10 lut 2018, 15:15

Witam, mam problem z moim Swiftem 1,3 z 2000 roku.
Na zimnym silniku występują objawy:
- nie ròwna praca silnika
- dziwny dźwięk silnika
- brak mocy i dławienie się na niskich obrotach
- w trakcie jazdy po wciśnięciu sprzęgła lubi zgasnąć
- prawie ładnie odpala (pierwsze odpalenie) ale jak zgaśnie to bardzo ciężko zapala
- mocne dymienie w kolorze białym
objawy są tym większe im niższa temperatura

Na ciepłym wszystko wraca do normy (czasem się dławi przy ostrym ruszaniu) .

Wymieniłem świece, wyczyściłem silniczek krokowy i przepustnice.
Ale żadnego rezultatu.
Przewody nie mają widocznego przebicia.

Może ma ktoś z was jakiś pomysł co może być przyczyną?
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 10 lut 2018, 23:55

sprawdzałeś stan palca i kopułki ?
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 11 lut 2018, 23:03

Nie sprawdzałem. Jak dam rade to jutro sprawdzę. Dzięki.
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 12 lut 2018, 19:49

Wykręciłem dziś kopułkę i palec( nie wiedziałem że to takie proste :shock: ). Szału nie robiły więc zamówiłem nowe.Tak dla pewności wymienię ròwnież przewody zapłonowe.
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 12 lut 2018, 22:09

pamiętaj aby potem przewody prawidłowo podłączyć :). jak wyglądał palec oraz słupki w kopułce ?
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 13 lut 2018, 22:55

W kopułce był biały nalot na słupkach a palec wyglądał mi na wyeksploatowany i miał szary nalot.
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 14 lut 2018, 9:34

zobaczymy jak wymienisz.
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 15 lut 2018, 19:13

Wymieniłem kopułkę i palec ale niestety żadnej poprawy :( . Może wymiana przewodu win pomoże! ktòre będę miał w poniedziałek.
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 15 lut 2018, 23:22

przewody WN (wysokiego napięcia) :)

jakie masz założone świece ?
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 16 lut 2018, 10:53

Świece wymieniałem 3 miesiące temu i już nie pamiętam co to było. Na pewno jakieś markowe.
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 21 lut 2018, 22:20

Wymieniłem przewody WN. Niestety nie pomogło. Wymieniłem ròwnież przy okazji niesprawny czujnik oleju i okazuje się że ciśnienie oleju w moim suzuki jest za niskie. Kontrolka oleju gasła na chwilę po rozgrzaniu silnika. Dolałem oleju ktòry był na pozycji minimum tak żeby był na pozycji maximum i nastąpiła wyraźna poprawa (ale do ideał wiele brakuje).W przyszłym tygodniu oddam auto do mechanika.

ps. Znacie dobrego mechanika w Poznaniu lub okolicach?
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 25 mar 2018, 16:32

Zostawiłem samochód u mechanika i odebrałem po około 2 tygodniach nietkniętego. Postanowiłem sam się tym.
Sciągnąłem miskę, wyczyściłem smoka. Gdzie są i jak sprawdzić pompę oleju i zawòr przelewowy?
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 25 mar 2018, 19:15

pompa jest przy kole zębatym dolnym rozrządu. wał przechodzi przez nią przechodzi.
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: mucha » 29 mar 2018, 6:26

Dzięki none7, demontaż pompy mnie przerósł. Orientujesz się może jakie powinny być luzy zaworowe w g13ab
mucha
 
Posty: 15
Rejestracja: 19 lip 2017, 20:21
Model: swift 1,3 1999r

Re: na zimnym zła praca silnika

Postautor: none7 » 29 mar 2018, 9:50

sprawdzę potem w domu jak z pracy wrócę i Ci napiszę
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2278
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0


kuchnie bytom

Wróć do Techniczny