Forum Suzuki Swift Polska


Zwarcie w instalacji

Zwarcie w instalacji

Postautor: luk202 » 01 lip 2018, 13:11

Witam.
Prosiłbym o pomoc. W moim swifcie 1.0 z 2000 roku mam problem. Pali mi bezpiecznik 10A o oznaczeniu License. Wiem że obsługuje m.in. oświetlenie zegarów, sygnalizację wł. świateł i chyba oświetlenie tablicy. Po włożeniu nowego przynajmniej oświetlenie deski i brzęczek działa ale krótko i znów wywala bezpiecznik. Sprawdziłem miernikiem i o dziwo mam zwarcie na złączach bezpiecznika, to samo na kostce od oświetlenie tablicy, pomimo że odpiąłem ją od lampek. Gdzie szukać, bo do tej pory po omacku mam kiepskie rezultaty? Może jakiś schemacik?
Pozdrawiam
luk202
 
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2018, 23:28
Model: Swift 1.0 01r.

Re: Zwarcie w instalacji

Postautor: none7 » 01 lip 2018, 15:15

zapalniczka lub radio
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2300
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0

Re: Zwarcie w instalacji

Postautor: luk202 » 02 lip 2018, 20:53

Radio działa więc zacznę od zapalniczki.
Nie jestem specem w elektryce ale trochę mnie dziwi, że jak wyjmę bezpiecznik, to na jego zaciskach mam ciągle zwarcie.
luk202
 
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2018, 23:28
Model: Swift 1.0 01r.

Re: Zwarcie w instalacji

Postautor: none7 » 02 lip 2018, 23:21

wg mnie zapalniczka. odepnij ją. z tyłu. zdarza się, że śrubka mocująca w niej się luzuje. przez co jest zwarcie. drugi przypadek to gdzieś kabel obcierał.

trzeci przypadek najgorszy - zwarcie w przewodach na załamaniu za lewym reflektorem. tam gdzie przewód główny wchodzi pod błotnik przedni od strony kierowcy.
Obrazek,
dzielę się manualami do swiftów, pisz PW a wyślę mailem
Awatar użytkownika
none7
 
Posty: 2300
Rejestracja: 01 lut 2014, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Gostynin
Model: Suzuki Swift 1.6 i 1.0


kuchnie bytom

Wróć do Techniczny